Pajurannan historia/ visio

Pajurantaan saapui 1723 Yrjö Siitonen ja ryhtyi viljelemään maata ja rakensi pienen talon. Tila on ollut suvun hallussa siitä lähtien. Haapalahden rannalle raivattu peltoja sekä rakennettu asuinrakennus ja navetta sekä piharakennuksia moneen kertaan. Järvi tuonut perheen ruokapöytään kalaa ja metsä riistaa. Pikkuhiljaa viety elämää parempaan suuntaan takaiskuiltakaan ei tietysti ole vältytty.

Välillä hallitusvaltaa on pitänyt Ruotsi ja välillä Venäjä. Rajaseutua Parikkala on ollut monessa vaiheessa Ruotsin ja Venäjän välillä sekä itsenäisen Suomen ja Neuvostoliiton ja nykyään Venäjän kanssa. Siitä kertovat paikannimet Rajaniemi ja Tullisalmi. Lähellä on Haukkavuoren rajapyykki, Uudenkaupungin rauhan (1721) rajamerkki vuodelta 1722.

Vuosien saatossa on sekä tilalla ja ympäristössä tapahtunut monenlaista. Tilalta on jouduttu käymään taksvärkissä Koitsanlahden hovissa. Vuodesta 1721 paikka oli Venäjän hallitsijan lahjoitus­maa­kartano, jossa lähipitäjien talonpojat kävivät suorittamassa työpäiviä. Kartanon alueella oleva Piiskuupetäjä niminen puu, ja pihalle vuonna 1958 pystytetty Kärsimysten kivet -muistomerkki ilmentävät talonpoikien ja kartanonomistajia edustaneiden voutien välisiä ristiriitoja. Aikojen saatossa on Siitosen suku laajentunut Melkoniemessä moneen taloon.

Isäni Eero osallistui Talvi- ja Jatkosotaan. Tilan isäntänä hän aloitti 1942 . Vuonna 1952 isäni pienensi Pajurannan taloa. Perheet pienenivät ja iso tupa oli vaikea pitää lämpimänä. Talo remontoitiin muutenkin kokonaan. Samoin kivinavetta uusittiin myös sisältä ja tiilet tehtiin itse betonista rannassa. Navetassa pidettiin 7-8 lehmää, nuorta karjaa, kanoja, sikoja ja hevosta. Viimeinen hevonen Pärsky myytiin Rasvaniemeen. Ensimmäinen traktori oli Zetor 25 A

1975 siirtyi Pajurannan omistus isältäni Eerolta ja äidiltäni Hildalta Pirjolle ja minulle. Peruskorjasimme asuinrakennuksen ja rakensimme uuden navetan vuonna 1980. Navetassa lypsimme 20 lehmää ja kasvatimme nuorta karjaa. Pelloilla viljelimme rehua karjalle pääasiassa nurmea ja kauraa. Joskus maidolla tienasi vähemmän ja joskus vähän enemmän. Perhe kasvoi syntyi kaksi tytärtä ja poika, Susanna, Taru ja Mika.

2007 ostin Niemelä tilan Unto Siitoselta. Haapalahden rannalla oli rintamamiestalo ja 5 kpl kaavoitettuja tontteja. Olin Tuottajain Maidon hallituksen pj joten näköalapaikalta arvioin maidontuotannon kannattavuuden heikkenevän. Aloitimme suunnittelemaan majoitustoimintaa. Eu- avustukseen 35% tarvittiin kolme mökkiä . Meillä oli valmiina Raikala. Päätimme peruskorjata Niemelän ja rakentaa Rantakallion. Jukka Saarnin ansiokkailla neuvoilla saimme myönteisen rahoituspäätöksen. Niemelä valmistui 2010 ja Rantakallio 2011. Alku meni hienosti, venäläisiä asiakkaita tuli pelkästään Huvilanet ilmoituksella ihan riittävästi.

2013 jäin eläkkeelle ja lahjoitimme tilan pojallemme Mikalle. Mika päätyi jatkamaan lehmän lypsyä. Mika osti metsätilan ja siinä yhteydessä tuli Villa Mushroom. Eläkepäivien ratoksi rupesimme Tarun suunnitelmien mukaan rakentamaan Tarulaa. Pari vuotta taisi mennä rakentaessa. Tarula on ylittänyt kaikki odotukset suosiollaan. Paikka on ilta-auringon suuntaan, korkea avoin oleskelutila on varmaan toinen tekijä suosiossa. Eräänä syksy iltana Mika soitti hän on saanut tarpeekseen lehmistä, aloita anomuksenteko Hiekkarannan rakentamiseksi. Hiekkaranta syntyi vuodessa. Lehmät lähtivät Pajurannasta 2019 . Seuraavat tuli sattumalta. Pyysin Mikan käymään huoltohommissa Raikalassa. Homman jälkeen Mika lähti ajelemaan Porkalantietä ja katsoi myytävät kohteet. Löytyi Villa Norppa ja Villa Saimaa yhteisellä porakaivolla. Yritin rauhoitella, muttei mikään auttanut, Kohta laitettiin pihoja ja rakennettiin Norppaan saunaa. Saimaan rannalla isojen metsien ympäröiminä ne on olleet todella suosittuja. Monet on nähneet ilmielävän norpan. 2020 Mika osti Rock Saimaan, talo oli vaatimattomassa kunnossa, mutta sauna erinomainen.Mökkien huolto työllistää kesällä niin ettei ole jaksettu uutta mökkiä käydä rakentamaan. Teimme taloon Pirjon kanssa perusteellisen pintaremontin ekologisesti käyttämällä mahdollisimman paljon edellisistä rakennuskohteista jääneitä tavaroita. Sähköt, putket ja pesuhuone tuli ihan uutta. Monet haluavat nykyaikaisen varustuksen ja perinteistä maalaistunnelmaa. Siihen sopii Rock Saimaa erinomaisesti. 2022 tammikuussa Mika osti Villa Joutsenen aivan Villa Saimaan vierestä. Joutsenelle teimme keittiöremontin ja sisämaalauksen. Saunan terassin viereen hankimme ulkoporeammeen. Maisemaltaan ja monipuolisilta rakennuksiltaan siitä tuli meidän upein vuokrakohde. Kesällä mahtuu yli kymmenen henkilöä, ja talvella kymmenen.

Olemme laajentaneet tasaista noin mökki vuodessa vauhtia. Nyt meillä on 11 mökkiä. Olemme selvinneet myös koronan aiheuttamasta muutoksesta kun Venäjän raja meni kiinni. Suomalaisia asiakkaita on ollut todella hyvin ja olemme vastanneet asiakkaiden toiveisiin hankkimalla ulkoporeammeita, kylpypaljuja sekä haluttaessa tehneet avannon talviuintia varten . Vuokralaisten nopea palvelu vikatilanteissa on erittäin tärkeä ja siinä varmin tapa on puhelinsoitto. Viesti voi joskus jäädä työn tai hälinän takia huomiotta.

2023 vietämme Pajuranta tilan 300 vuotisjuhlaa pääasiassa työn merkeissä.

PAJURANTA HOLIDAY HOMES VISIO

PAJURANTAHOLIDAYHOMES.COM SIELLÄ UNELMIESI LOMA ON!

Tarjoamme asiakkaille viihtyisän, rentouttavan lomaelämyksen hyvinvarustellulla ja turvallisella mökillä sekä annamme myös täyden peruutusturvan joko palauttamalla rahat tai siirrämme loman myöhempään ajankohtaan. Asiakkaamme voivat luottaa kaiken sujuvan hyvin varauksesta mökiltä lähtöön.

Mökkimme sijaitsevat erillään siten ettei ne häiritse toisiaan eikä naapureita, loman voi viettää rauhassa ulkopuolisilta häiriöiltä.

Tarjoamme 1-16 henkilölle majoitusta 11 mökillä ja isompi ryhmä voi varata useamman mökin. Meillä on hirrestä ja laudasta rakennettuja erinäköisiä mökkejä jotta asiakas voi valita mieleisensä Saimaan ja Simpelejärven rannoilla.

Otamme mielellämme vastaan erikoistoiveita ja täytämme ne mahdollisuuksiemme mukaan. Kehitämme palvelua ja mökkejä jatkuvasti. Ensi kesäksi varustamme kaikki mökit joko valo- ja voimavirta pistorasioilla sähköautojen lataukseen.

Meiltä saa ystävällistä ja nopeaa palvelua 8.00- 24.00 ja ongelmatapauksissa ympäri vuorokauden.

MATTI SIITONEN